VendingServer v2.8

A VendingServer program alapvetően azon ital és snack automatákat üzemeltető cégek számára lett kifejlesztve akik igénylik, hogy az ügyfeleiknél a munkavállalók részére biztosított juttatásokat a beléptető kártyájukra feltöltve már a helyszínen az ital és snack automatákon is igénybe tudják venni. Így az automatákat üzemeltetők bevételeit jelentős mértékben kiszámíthatóbbá tudjuk tenni.

A következő eszközök szükségesek ahhoz, hogy a rendszer applikálható legyen az automatáihoz.

 • Automata oldalról szükséges, hogy a soros kommunikációs csatornára legyen ültetve egy TCP/IP kommunikációt biztosító elektronika valamint az elektronikához csatlakozó induktív kártyás olvasóra. Az elektronika feladata hogy az induktív kártyás vásárlásokat értelmezze és lefordítsa mind az automata és mind a központi szerver adatbázisa felé.
 • Szükség van egy lokálisan telepített adatbázis szerverre, amit az automatákba telepített elektronikák kommunikációját dolgozza fel.
 • Abban az esetekben ahol igénylik a munkavállalók üzembe tudunk állítani 1 db kártyafelértékelő berendezést is aminek lényege, hogy a munkavállaló saját maga is tud pénzt feltölteni a beléptető kártyájára, ami természetesen jóváíródik neki a feltöltés pillanatában a központi adatbázisban.

Az adatbázisban rögzítésre kerül a vásárlásra használt induktív kártyák és az ital és snack automaták. Csak azok a kártyák és automaták használhatóak, amik a rendszerben korábban rögzítésre kerültek. A kártyákat különböző csoportokba is rendezhetjük csoportkódok alapján. Lényege hogy későbbi listák alapján ennek megfelelően is tudunk kimutatást kérni a rendszertől.

Kártya feltöltési módok:

 • manuálisan (A programban a rendszergazda kérésre módosíthatja a belső összeget)
 • automatikusan (A rendszer havi periódusban a paramétertáblában meghatározott összeggel változtatja az induktív kártya vásárlási értékét)
  • kikapcsolva
  • normál (ebben az esetben a paramétertáblában egyedileg változtatható  összeggel felülírja az elűző hónap kreditjét)
  • VIP (ebben az esetben a paramétertáblában egyedileg változtatható kiemelt magasabb összeggel felülírja az elűző hónap kreditjét)
  • additív ((ebben az esetben a paramétertáblában egyedileg változtatható összeggel megnöveli az elűző hónap kreditjét)

Az automaták kártyás forgalmának megállapítása érdekében az automata töltő pl.: havi rendszerességgel lezárhatja egy záró kártya segítségével az automaták forgalmát. Ha minden automatán megtörténik a havi zárás, akkor a rendszer zárójelentést generál az automaták forgalmáról, amit elküld egy előre a paramétertáblában szereplő e-mail címre (internetkapcsolat megléte ebben az esetben szükséges). Ha nincs internet kapcsolat, akkor a Zárójelentés manuálisan is letölthető a szerverről.

A rendszerben előre definiált jelentések lehetőséget adnak arra, hogy a kezelő által a rendszerben beállított időpontok között forgalmi jelentéseket tudjon generálni.

Előre definiált jelentések:

 • Vevői fogyasztás automatánként
 • Pénzmozgás jelentés automatánként
 • Pénzmozgás jelentés részletesen
 • Pénzmozgás jelentés hierarchia

További listák kérhetőek a használatban lévő kártyákról és azoknak a forgalmáról és az aktuális tulajdonosukról is.  Az aktuális tulajdonosnak a megjelölésére azért van szükség, mert egy esetleges kártya tulajdonosváltása esetén is nyomon követhető a kártya és annak forgalmának életútja.